Christina en … Nick Cave?

Het project Christina Mirabilis waar met een grote groep vrijwilligers aan wordt gewerkt, is in volle ontwikkeling! Onlangs was Nick Cave in Brussel, en enkele projectmedewerkers hebben bij die gelegenheid hem persoonlijk kunnen ontmoeten en spreken over ons Christinaproject.  In 1992 maakte Nick Cave namelijk een beroemde song ‘Christina the Astonishing’ over deze fascinerende vrouw die hier in onze streek heeft geleefd.

Wie is Nick Cave?


De Australiër Nick Cave, geboren in 1957, is een vermaarde singer-songwriter, filmcomponist en schrijver. Hij is voornamelijk bekend als frontman van ‘Nick Cave and the Bad Seeds’. Sinds de jaren 80 heeft hij een cult-status bereikt. Hij was lange tijd verslaafd aan heroïne, waardoor hij zelfs ooit in de gevangenis belandde. Nu is hij al jaren clean en woont en werkt vanuit het Engelse Brighton. Zijn optredens en nieuwe albums genieten een enorme waardering.
Op 14 juli 2015 kwam zijn zoon Arthur om het leven na een val van een klif. Dit tragisch gebeuren heeft een ingrijpende impact gehad op Cave en zijn vrouw Susie, en op zijn werk. 9 mei 2022 stierf ook zijn zoon Jethro.
Nick Cave uit zich vrijmoedig als een gelovig mens, delend in een christelijke traditie. Hij spreekt hierover met een grote authenticiteit. Niet zweverig, maar kritisch, zoekend, met een eigen taal., uitdagend én herkenbaar voor mensen van vandaag. In zijn eigen woorden: 'Ik ben niet zo geïnteresseerd in de meer esoterische ideeën over spiritualiteit. Ik voel me aangetrokken tot wat veel mensen zouden zien als traditionele christelijke ideeën. Ik ben vooral gefascineerd door de Bijbel en in het bijzonder het leven van Christus. Het heeft vanaf het begin op een of andere manier een grote invloed gehad op mijn werk.' 

Cave en Christina Mirabilis
Toen we in Brussel Nick Cave aanspraken over Christina en hem onze plannen voor het project overhandigden, wist hij zich meteen Christina te herinneren. ‘Definitely’, zei hij.
Er is dan ook een grote affiniteit tussen het oude verhaal van onze Christina en de eigen levensweg en ontwikkeling die Nick Cave beleeft. Bij voorbeeld het thema pijn. Net als voor Christina is voor Nick Cave diepe pijn en verdriet een ervaring die de mens opent voor ‘God’, voor een overstijgende dimensie. Net als Christina is hij zich bewust van de levendige band met dierbare overledenen en van de ‘dunne voile’ die ons scheidt. Zelf heb ik de kans gehad aan Nick Cave de vraag te stellen of zijn religieus besef ook betekenis geeft aan zijn ervaring van persoonlijke schuld en falen. Voor Christina was dit de kern van haar levensroeping: lijden als een verbinding naar vergeving van zonde. ‘A good question’, zei Cave. En hij antwoordde uitvoerig – waarbij hij met zijn donkere ogen in de mijne keek – hoe vooral in de beleving van muziek zich een transcendentie aandient die alle levenservaringen transformeert, ook die van schuld en falen. Ja, ook een ervaring van vergeving, beaamde hij, toen ik nog eens aandrong.

Een uitnodiging aan Nick Cave
Vanuit onze projectgroep Christina hebben we Nick Cave uitgenodigd om volgend jaar 2024 aanwezig te zijn bij de presentatie van ons pelgrimspad, de nieuwe kluis, de begeleidende publicatie. We hebben nog geen bevestiging. Maar we gaan zeker blijven aandringen. Nick

Cave heeft voor Christina en voor ons zijn boek gesigneerd. We blijven contact houden met hem, in de hoop dat hij in het voorjaar 2024 ons project persoonlijk komt bezoeken.

Vorige
Vorige

De kluis inspireert

Volgende
Volgende

Christina en psychische kwetsbaarheid