Terug naar alle evenementen

Tentoonstelling en stadswandeling: Christina in 100 gedaanten


Tentoonstelling en stadswandeling: Christina in 100 gedaanten

 

Tentoonstelling in de Mariakapel

Christina komt terug thuis in een tijdelijke tentoonstelling in de Mariakapel van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Sint-Truiden (Grote Markt). Je vindt er verschillende kunstwerken rond Christina, o.a. een schilderij van Abraham van Diepenbeek (leerling van Rubens), een werk van Raoul Chanet en onze laatste aanwinsten: het beeld van Christina vervaardigd door de Academie voor Schone Kunsten van Catania (Sicilië) en ons geschonken door de projectleider Francesco Di Vincenzo. Nieuw is ook een 3D-print van de doopvont van Wellen waar Christina zich heeft in ondergedompeld en die zich bevindt in het Metropolitan Museum The Cloisters in New York. Tevens zie je er de bewijzen dat Christina de gemeenschap van Sint-Truiden, Haspengouw en ver daarbuiten door de eeuwen heen heeft geïnspireerd: toneelstukken en processies ter hare ere en ook internationaal met boeken uit diverse landen waarin de auteurs de mystiek van Christina trachten te doorgronden.

 Schrijnen in de schatkamer

In de schatkamer van de collegiale Onze Lieve Vrouw vind je naast de talrijke religieuze erfgoederen van de kerk, ook twee schrijnen van Christina terugvindt: een zilveren reliekschrijn uit de verdwenen kerk van de Redemptoristen en een neogotisch eikenhouten buitenschrijn uit het beeldsnijdersatelier van Cornelis Janssen. Christina was waarlijk wonderbaar

 

Stadswandeling langs ‘sporen van Christina’

Er zijn ook verscheidene sporen van Christina in Sint-Truiden terug te vinden. De wandelbrochure ‘Sporen van Christina de Wonderbare en Lutgardis van Tongeren in Sint-Truiden, uitgegeven door de vzw Sint-Truidense Schatten’, beschrijft dan ook een wandeling in het stadscentrum langs locaties waar beelden, schilderijen, glasramen… van beide vrouwen te bewonderen zijn of locaties die refereren naar gebeurtenissen uit het leven van deze vrome vrouwen (mulieres religiosae). De wandeling leidt ons langs Schurhoven, het begijnhof, de St.-Gangulfuskerk, de Augustinus- en St.-Ritakerk, de stationsbuurt en de St.-Martenkerk. (Afstand: 3 km - duur: 2 uur).

Praktisch

  • De tijdelijke tentoonstelling loopt nog tot het einde van het jaar naast de permanente tentoonstelling in de schatkamer die open is elke zaterdag, zondag en feestdagen van 14u tot 17u.

  • De wandelbrochure met achtergrondinformatie is te verkrijgen tegen een vrije financiële bijdrage. 

Volgende
Volgende
29 juni

Tentoonstelling ‘H. Christina - Kleurrijk, Mysterieus’ door de Academie Haspengouw Beeld, Sint-Truiden - Museum DE MINDERE